Jak kupować zdrową żywność?

Czego NIE jeść, aby czuć się dobrze i zdrowo wyglądać?

Współcześnie mamy coraz większą wiedzę na temat tego, co jemy. Żywność na półkach sklepowych opatrzona jest etykietami z dokładnym opisem składu produktu i jego wartością odżywczą. Niestety, nazwy niektórych składników używanych do produkcji jedzenia brzmią dość niepokojąco.

Czy produkty zawierające konserwanty oraz polepszacze smaku mogą być określane jako zdrowa żywność? Zdecydowanie nie. Jeśli chcemy zdrowo się odżywiać, musimy unikać takich dodatków do żywności, jak benzoesan sodu, sorbinian potasu, siarczyny i azotyny. Możemy rozpoznać je po pełnej nazwie na etykiecie produktu lub skrótowym zapisie w postaci litery E i następującej po niej liczby. Poprawiające wygląd barwniki to także składnik, którego powinniśmy się wystrzegać.

Jakie produkty żywnościowe wybierać, aby zdrowo się odżywiać?

Krótki, pozbawiony elementów zaczynających się od litery E skład to już połowa sukcesu podczas robienia zakupów spożywczych. Warto zwracać uwagę na produkty o krótkim terminie ważności, ponieważ najpewniej nie użyto w nich konserwantów. Świeże owoce i warzywa są bogatym źródłem witamin i składników mineralnych, dlatego warto często po nie sięgać. Pamiętajmy, że najlepszym i najzdrowszym wyborem są sezonowe warzywa i owoce. W mięso i nabiał najlepiej zaopatrywać się u lokalnych sprawdzonych dostawców.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...